Saturday, October 4, 2008

Essential Nutrients for Healthy Living (1)

က်န္းမာစြာ အသက္ရွင္ရန္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရ (၁)

ခႏၶာကိုယ္အား က်န္းမာစြာအသက္ရွင္ ရပ္တည္ ႏိုင္ရန္ အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရ အမ်ိဳးအစား မ်ားကို Macronatrients ႏွင့္ Micronutrient ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳး ရွိသည္ဟု ယခင္ ေရးခဲ့သည့္ အစာ အာဟာရ မမွ်တျခင္း (Malnutrition) တြင္ မိတ္ဆက္ ေဖၚျပခဲ့ၿပီး ျဖစ္ပါသည္။ ယခုတခါ ထို အာဟာရ ႏွစ္မ်ိဳးတြင္ ပါ၀င္ေနသည့္ အစားအစာ တခုစီ၏ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ အက်ိဳးျပဳပံု ႏွင့္ စားသံုးရန္လိုအပ္မႈကို ပို႔စ္ ႏွစ္ခုခြဲၿပီး တင္ျပမည္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ Macronutrient (အႀကီးစား အာဟာရ) ႏွင့္ စတင္ ေဖၚျပ လိုက္ပါသည္။


Macronutrients (အႀကီးစား အာဟာရ)

ေန႔စဥ္ စားသံုး သင့္ေသာ အႀကီးစား အာဟာရ တြင္
  • (၁) ကစီဓါတ္၊
  • (၂) အဆီဓါတ္၊
  • (၃) အသားဓါတ္၊
  • (၄) ေရ
  • တို႔ ပါ၀င္ ပါသည္။

    (၁) ကစီဓါတ္

    ကစီဓါတ္ (ကာဗြန္ ဟိုက္ဒရိတ္ Carbohydrate) ကို Grain Products ဟု ေခၚေသာ ႏွံစား အသီး အႏွံမ်ား (ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း)၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ မ်ားႏွင့္ အသီး မ်ားမွ ရရွိသျဖင့္ အပင္မွ ထြက္သည့္ အစား အစာ အမ်ားဆံုး ပါ၀င္ ပါသည္။ ႏွံစား သီးႏွံ မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ သၾကားဓါတ္ (ဂလူးကို႔စ္) ႏွင့္ အမွ်င္ (ဖိုင္ဘာ) ႏွစ္မ်ိဳး စလံုး ျဖည့္ဆည္း ေပးၿပီး ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးႏွံၿပီးလွ်င္ ဒုတိယ အမ်ားဆံုး စား သင့္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္ပါသည္။ အာလူး၊ ကန္ဇြန္းဥ၊ ပိန္းဥ စသည့္ သစ္ဥ သစ္ဖု မ်ား သည္လည္း ႏွံစား သီးႏွံမ်ား ကဲ့သို႔ ဂလူးကို႔စ္ကို ျဖည့္ဆည္းလေပးေသာ္လည္း အမွ်င္ ပါ၀င္မႈ နည္းပါး ပါသည္။ စားသံုး လိုက္ေသာ ကာဗြန္ ဟိုက္ဒရိတ္ မ်ားအား ခႏၶာကိုယ္ ထဲတြင္ အစာေျခ ၿပီးေသာ အခါ အသည္း၏ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ျဖင့္ ဂလူးကို႔စ္ အျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲ ေပးၿပီးမွ ဆဲလ္ ကလပ္စည္း မ်ားမွ အသံုးျပဳ ႏိုင္ပါသည္။ ဂလူးကို႔စ္သည္ ခႏၶာကိုယ္၏ အေျခခံ က်ေသာ စြမ္းအင္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည့္ ATP ကို ထုတ္လုပ္ ရာမွာ အသံုးျပဳသည့္ ေလာင္စာ ျဖစ္ေသာ ေၾကာင့္ ဆီမရွိပဲ ယဥ္ေမာင္း၍ မရသကဲ့သို႔ ဂလူးကို႔စ္ မရွိပဲ ခႏၶာကိုယ္ကို လည္ပတ္၍ မရႏိုင္ပါ။ ဂလူးကို႔စ္ ျဖည့္ဆည္း ေပးသည့္ ကာဗြန္ ဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကို လိုသည္ထက္ ပိုစား ပါက ခႏၶာကိုယ္ ထဲတြင္ ဂလိုင္ဂိုဂ်င္ ႏွင့္ အဆီအျဖစ္ သိမ္းထား ေပးေသာ ေၾကာင့္ အ၀လြန္ျခင္း ကို ျဖစ္ေစၿပီး အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေန ႏိုင္ပါသည္။

    အမွ်င္ (Fibre) မ်ား ျဖစ္သည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးႏွံတြင္ ပါ၀င္ေသာ ကာဗြန္ ဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကို Polysaccharides ဟုေခၚၿပီး ဂလူးကို႔စ္ ေမာ္လီက်ဴး အမ်ားႏွင့္ ပါ၀င္ ဖြဲ႔စည္း ထားၿပီး ၎တို႔ကိုု အစာေျခ၍ မရႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ ဂလူးကို႔စ္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ၍ မရ သျဖင့္ ဆဲလ္မွ အသံုး မျပဳႏိုင္ပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ ထိုကာဗြန္ ဟိုက္ဒရိတ္မ်ားက အူနံရံရွိ ဘက္တီးရီးယား မ်ားကို သယ္ေဆာင္ၿပီး မစင္အျဖစ္ စြန္႔ထုတ္ ေပးၿပီး ၀မ္းကို ပံုမွန္ သြားေစျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အား အက်ိဳးျပဳ ပါသည္။ ထို႔အျပင္ ထိုအမွ်င္ မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္အား ဂလူးကို႔စ္ အျဖစ္ႏွင့္ အက်ိဳး မျပဳႏိုင္ ေသာ္လည္း ဆဲလ္မွ ဂလူးကို႔စ္ကို ျဖည္းျဖည္း မွန္မွန္ စုပ္ယူေစ၍ ေသြးထဲ သၾကားဓါတ္ ပမာဏကို ထိန္းညွိ ေပးျခင္း၊ ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာ မ်ားအား ဒုကၡေပးႏိုင္သည့္ ေကာ္လက္စေရာလ္ ပမာဏကို ေလွ်ာ့နည္းေစျခင္း၊ ၀မ္း ပံုမွန္ သြားၿပီး အူမႀကီး အား ဘတ္တီးရီးယား ဒုကၡ ေပးျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း စသည့္နည္းမ်ားျဖင့္ အမွ်င္ ( Fibre) သည္ ခႏၶာကိုယ္ႏွင့္ အစာ လမ္းေၾကာင္းကို မ်ားစြာ အက်ိဳး ျပဳပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ Fibre ကို လံုေလာက္စြာပါေအာင္ စားသံုးသင့္ၿပီး အခ်ိဳအရသာရွိသည့္ အသီးမ်ားမွလြဲ၍ ပိုလွ်ံစြာ စားသံုး ပါကလည္း ျပႆနာ မရွိပါ။ ထို႔ေၾကာင့္ ခ်ိဳသည့္ အသီးႏွံမ်ားကို တမ်ိဳးစီ သို႔မဟုတ္ Fruit Salad အျဖစ္ တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ သို႔မဟုတ္ သံုးႀကိမ္ ခန္႔သာ စားသံုး သင့္ၿပီး တျခား မခ်ိဳသည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးႏွံ မ်ားကို ဆႏၵရွိသလို ႀကိဳက္သေလာက္ စားသံုး ႏိုင္ပါသည္။

    (၂) အဆီဓါတ္

    အဆီဓါတ္ Lipid ကို ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ေဟာ္မုန္းမ်ားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ၍ အမ်ိဳးမ်ိဳး အသံုးျပဳပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္ကို တခုလံုး၏ လုပ္ငန္း လည္ပတ္မႈ ဟန္ခ်က္ကို ပံုမွန္ ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းညွိ ေပးေနသည့္ Endocrine System ရွိ ေဟာ္မုန္း အေတာ္ မ်ားမ်ားကို အဆီမွ အသြင္ ေျပာင္း ထားျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ အစားအစာ ထဲပါ၀င္သည့္ အဆီဓါတ္ကို Saturated fat, Mono-Unsaturated fat ႏွင့္ Poly - Unsaturated fat ဟူ၍ သံုးမ်ိဳး ေတြ႔ႏိုင္ၿပီး အဆီ တမ်ိဳးစီ၏ ေသြးထဲရွိ ေကာ္လက္စေရာလ္ ပမာဏအေပၚ တုန္႔ျပန္မႈသည္ ကြဲျပား ျခားနား ပါသည္။

    Saturated fat

    Saturated Fat ကို တိရိစာၦန္မွ ထြက္ေသာ အဆီမ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး ပါ၀င္ၿပီး အဆီမ်ားေသာအသားမ်ား၊ မလိုင္ မထုတ္ရ ေသးသည့္ ႏို႔မ်ား၊ ေထာပတ္၊ အုန္းဆီႏွင့္ ဆီအုန္းဆီ (Palm oil)၊ ကၽြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ ထားေသာ အစားအစာ (Deep fried food)၊ ဆိုင္မွ အဆင္သင့္ စားႏိုင္ရန္ ခ်က္ ထားေသာ အစား အစာမ်ား (Take way food)၊ ဘီစကြပ္ မုန္႔ႏွင့္ ကိတ္မုန္႔ မ်ားတြင္ အမ်ားဆံုး ပါ၀င္ ပါသည္။ ထိုဆီမ်ားႏွင့္ အထက္ပါ အစားအစာ မ်ား သည္ ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာမ်ားကို ဒုကၡ ေပးႏိုင္သည့္ ေသြးထဲ ေကာ္လက္စေရာလ္ ပမာဏ ကို ျမင့္တက္ ေစသျဖင့္ ၎တို႔သည္ မရွိမျဖစ္ စားသံုးရန္ လိုအပ္သည့္ အစားအစာႏွင့္ အဆီ အမ်ိဳးစား မဟုတ္ပါ၊ လႈပ္ရွားမႈ နည္းသူမ်ား အတြက္ စားသံုးရန္ မသင့္ေသာ အစားအစာ ႏွင့္ အဆီမ်ား ျဖစ္ပါသည္။

    Poly-Unsaturated fat

    Poly-Unsaturated Fat ကို ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ဆီမ်ား ျဖစ္သည့္ ေနၾကာပန္းဆီ၊ ပဲပုပ္ပဲဆီ (Soybean oil)၊ ေျမပဲကဲ့သို႔ အခြံမာေစ့၊ ႏွမ္းေစ့ စသည္ တို႔တြင္ေတြ႔ရသည္။ ငါးႏွင့္ ငါးဆီသည္ တစ္ခု တည္းေသာ တိရစာၦန္ ထြက္ Poly-Unsaturated fat ျဖစ္ၿပီး Poly-Unsaturated ဆီ အားလံုးတြင္ Unsaturated fat ဟုေခၚေသာ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ မထုတ္လုပ္ ႏိုင္သည့္ အိုမီဂါ ၃ ႏွင့္ ၆ အဆီ အမ်ိဳးစားကို ရရွိျခင္း ႏွင့္ ေသြးထဲ ေကာ္လက္စေရာလ္ ပမာဏ ကိုလည္း ေလွ်ာ့နည္းေစသျဖင့္ မည္သူမဆို စားသံုး သင့္ပါသည္။

    Mono-Unsaturated fat


    Mono-Unsaturated Fat သည္လည္း အသီးအရြက္ ဆီမ်ားျဖစ္သည့္ သံလြင္ဆီ၊ canola oil, ေျမပဲဆီ၊ ေျမပဲႏွင့္ အခြံမာ ေစ႔မ်ား၊ ေထာပတ္သီး တို႔တြင္ ေတြ႔ရပါသည္။ Poly-Unsaturated Fat ကဲ့သို႔ပင္ ေသြးထဲ ေကာ္လက္စေရာလ္ ပမာဏကို ေလွ်ာ့နည္း ေစပါသည္။
    အဆီ အမ်ိဳးအစား အားလံုး သည္ ေသြးထဲ ေကာ္လက္စေရာလ္ကို ေလွ်ာ့နည္း ေစသည္ျဖစ္ေစ၊ တိုး ေစသည္ျဖစ္ေစ အဆီသည္ အဆီ သာ ျဖစ္ေသာ ေၾကာင့္ လိုသည္ထက္ ပို၍ စားပါက ပိုလွ်ံသည္ မ်ားကို စြန္႔ပစ္မည္ မဟုတ္ပဲ ထိန္းသိမ္း ထားမည္ျဖစ္ၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကို တိုးေစမည္ ျဖစ္၍ လိုသေလာက္ သာ စားသင့္ပါသည္။

    (၃) အသားဓါတ္

    အသားဓါတ္ Protein သည္ ခႏၶာကိုယ္၏ လုပ္ငန္းစဥ္ အေတာ္ မ်ားမ်ားကို အေထာက္အကူ ျပဳပါသည္။ အထူးသျဖင့္ ဆဲလ္မ်ားႏွင့္ တစ္ရွဴး မ်ား၏ လုပ္ငန္းမ်ား ျဖစ္သည့္ ေသြးထဲႏွင့္ တစ္ရွဴးထဲရွိ အရည္ ပမာဏကို မွ်တေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ ေပးျခင္း၊ ေသြးထဲ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ စုစည္းမႈ (pH) ကို မွ်တ ေအာင္ လုပ္ေပးရန္ အင္ဇိုင္းႏွင့္ ေဟာာ္မုန္းမ်ား ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ ႏိုင္ေအာင္ အကူအညီ ေပးျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း ေရာဂါပိုးမ်ား ေႏွာက္ယွက္မႈ ကို ကာကြယ္ ေပးျခင္း၊ အာဟာရ ကို သယ္ယူ ပို႕ေဆာင္ ရာတြင္ အကူအညီ ေပးျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း အဓိက ေလာင္စာ ျဖစ္သည့္ ဂလူးကို႔စ္ ျပတ္လပ္ သြားပါက ဂလူးကို႔စ္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲ၍ အသက္ မဆံုးရႈံးေအာင္ ထိန္းထား ေပးျခင္း စသည့္ အေရးပါသည့္ လုပ္ငန္း မ်ားစြာျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အား အေထာက္အကူ ျပဳပါသည္။

    အသားဓါတ္ ကို ဆဲလ္ကလပ္စည္းမ်ား အတြင္းရွိ DNA မွတဆင့္ အဆင့္ဆင့္ ေျပာင္းလဲ၍ အမီႏို အက္စစ္ ကြင္းဆက္မ်ား အျဖစ္ ေတြ႔ရ ပါသည္။ အသားဓါတ္တြင္ အမီႏိုအက္စစ္ အမ်ိဳးအစား ၂၀ ရွိၿပီး အရိုးတြယ္ ၾကြက္သားမ်ား ကို အသံုးျပဳ၍ လိုအပ္ေသာ အသားဓါတ္ အမ်ားစုကို ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ ပင္ ထုတ္လုပ္ ပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ထုတ္လုပ္၍ မရႏိုင္ပဲ မျဖစ္မေန လိုအပ္သည့္ အမီႏို အက္စစ္ တခ်ိဳ႔ ရွိေန ေသာေၾကာင့္ အသားဓါတ္ကို ေန႔စဥ္ စားရန္ လိုအပ္ ပါသည္။

    အသား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥဘဲဥ၊ ႏို႔ စသည့္ အသားဓါတ္ မ်ားကို တိရိစာၦန္မ်ားမွ ရရွိႏိုင္ၿပီး ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အခြံမာေစ့ သစ္ေစ့ စသည့္အပင္ထြက္ အစားအစာ မ်ား မွလည္း ရရွိ ႏိုင္ပါသည္။ တိရိစာၦန္ မွ ရေသာ အသားဓါတ္တြင္ တမ်ိဳးတည္းႏွင့္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ အမီႏိုအတ္စစ္ အားလံုး ပါ၀င္ ႏိုင္ေသာ္လည္း အပင္မွ ရရွိေသာ အသားဓါတ္တြင္ အမီႏို အတ္စစ္ တခု (သိ႔ု) တခုထက္ ပို၍ လိုေန တတ္ေသာေၾကာင့္ အေၾကာင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ အသက္သတ္လြတ္ စားေနသူမ်ား သည္ ႏို႔မေသာက္သူမ်ား ျဖစ္ပါက အမီႏိုအတ္စစ္ အားလံုး ပါေစရန္ အသားဓါတ္ ပါ၀င္သည့္ အစားအစာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ပါ၀င္ေအာင္ စားသင့္ပါသည္။ ပဲ တမ်ိဳးတည္းကို ေန႔စဥ္ ဆက္တိုက္ စားမည့္အစား ပဲပုပ္ပဲ၊ ေက်ာက္ကပ္ပံုပဲ၊ ေျမပဲ၊ ပဲ၀ါျခမ္း၊ ႏွမ္းႏွင့္ အခြံမာ ေစ့မ်ား စသည္တို႔ကို တပတ္အတြင္းတြင္ ႏွစ္ခုထက္ ပို၍ ပါ၀င္ေအာင္ စားသင့္ ပါသည္။ စားသံုးသည့္ အသားဓါတ္ထဲတြင္ အမီႏိုအတ္စစ္ အကုန္လံုး ပါ၀င္ေအာင္ မစားႏိုင္ပါက အသားဓါတ္ ခ်ိဳ႔တဲ့ႏိုင္ၿပီး အသားဓါတ္ ခ်ိဳ႔တဲ့ျခင္း သည္ အာဟာရ ခ်ိဳ႔တဲ့ျခင္း၏ လမ္းစျဖစ္ပါသည္။ အသားဓါတ္ကို အမီႏိုအတ္စစ္အျဖစ္ သိမ္းထား ေပးႏိုင္ ေသာ္လည္း တိရိစာၦန္ မွ ရရွိသည့္ အသားဓါတ္ကို လိုသည္ထက္ ပို၍ မစားသံုးသင့္ပါ။ အပင္မွရသည့္ အသားဓါတ္ ကိုမူ အစာလမ္းေၾကာင္း ျပႆနာ ႏွင့္ အစာ မတည့္သည့္ ျပႆနာ မရွိပါက ႀကိဳက္သလို စားသံုးႏိုင္ပါသည္။

    (၄) ေရ


    ခႏၶာကိုယ္၏ ၆၀% ကို ေရျဖင့္ဖြဲ႔စည္းထားပါသည္။ ေရသည္ အာဟာရ တခု မဟုတ္ ေသာ္လည္း အစာအဟာရမ်ား တခုႏွင့္တခု ဓါတုေဗဒဆိုင္ရာ ဓါတ္ျပဳမႈ၊ အာဟာရ သယ္ယူပို႔ေဆာင္မႈ၊ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ထိန္းညွိမႈမ်ားအတြက္ ေရမရွိပဲ လုပ္ေဆာင္၍ မရသျဖင့္ ေရသည္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ အရာျဖစ္ပါသည္။ အစာမစားပဲ လႏွင့္ခ်ီ၍ ေနႏိုင္ ေသာ္လည္း ေရမေသာက္ပဲ ေနပါက ႏွစ္ရက ္သံုးရက္တြင္း အသက္ ဆံုးရႈံး ႏိုင္ပါသည္။ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ေရ အပါအ၀င္ အရည္ တေန႔ ၂ လီတာ ခန္႔ ေန႔စဥ္ ေသာက္ရန္ လိုအပ္ ပါသည္။ က်န္းမာ ေနသူ အတြက္ ေရကို ႀကိဳက္သေလာက္ ပိုေသာက္ ႏိုင္ပါသည္။

    Macronutrients တြင္ အစားအစာ အမ်ိဳးအစား အားလံုးကို လံုေလာက္စြာ စားရန္ လိုအပ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ မသိုေလွာင္သည့္ အာဟာရ မ်ားကို လိုသည္ထက္ ပိုစား ႏိုင္ေသာ္လည္း သိုေလွာင္သည့္ အာဟာရ မ်ားကို ပိုမစားသင့္ပါ။

    Micronutrients အေၾကာင္း ကို ဆက္လက္ ေဖၚျပ ပါမည္။


    Related Posts :



    13 comments:

    မသက္ဇင္ said...

    ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ ငယ္---
    ႀကိဳးစားပါ႔မယ္---
    က်န္းမာေရးဗဟုသုတေတြ လာဖတ္ပါတယ္--
    အဘိုးတန္ ေဆးပညာေပးေတြပါပဲ---
    ခင္မင္လ်က္
    မသက္ဇင္

    Anonymous said...

    ၀ါအကြ်တ္မွာ မဂၤလာေဆာင္မဲ ့သူေတြ အစဥ္ေၿပေအာင္
    အိမ္ေထာင္မၿပဳခင္ သိထားဖို ့လိုတဲ့ဘယ္လိုကူးစက္ေရာဂါေတြစစ္သင္ ့တယ္
    ဘာေတြေရွာင္သင္ ့လဲ ဘာေတြေဆာင္သင္ ့လဲ ဆိုတာေတြေရးေပးပါဦးလား
    အၿမဲအားေပးလ်က္ပါ ။

    Nge Naing said...

    စာလာဖတ္သူအားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ အသက္ဇင္ေရ Comment အတြက္ေက်းဇူးပဲေနာ္..

    ကိုညာဏ္လင္းရဲ့ ေမးခြန္းက ဘာအတြက္ ဆိုတာ အတိအက် မသိရလို႔ အေျခခံက်တာကိုပဲ ကၽြန္မ ေျဖလိုက္ပါတယ္။ အိမ္ေထာင္ျပဳ၊ ကေလးေမြးႏိုင္တဲ့ အရြယ္ ( အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ အသက္ ၁၈-၃၀ ) ေရာက္ၿပီး က်န္းမာေနသူ့ အမ်ိဳးသမီးအမ်ိဳးသားတိုင္းမွာ အိမ္ေထာင္ျပဳႏိုင္တဲ့ ခႏၶာေဗဒနဲ႔ ဇိ၀ကမၼ ေဗဒဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းစဥ္ေတြက လံုေလာက္စြာ ဖြံ႔ၿဖိဳးၿပီးျဖစ္လို႔ ႏွစ္ဦးစလံုးမွာ တျခား ဘာက်န္းမာေရး ေနာက္ခံ ျပႆနာမွ မရွိရင္ စိတ္ခ်လက္ခ် အိမ္ေထာင္ျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အမ်ိဳးသမီးက အသက္ငယ္လြန္းႀကီးလြန္းေနလို႔၊ အိမ္ေထာင္ျပဳဖို႔ ဆံုးျဖတ္ထားသူ ဒါမွမဟုတ္ မ်ိဳးရိုးေတြထဲမွာ ေဟာ္မုန္း၊ ဒါမွမဟုတ္ တျခား Genetic disease တခုခု ရွိေနလို႔၊ Sexual Transmitted Diseases ေတြရွိမရွိ ဆိုတာ သိခ်င္လို႔ စတဲ့ အေၾကာင္းတခုခုေၾကာင့္ ေသခ်ာေစခ်င္ရင္ေတာ့ စစ္ေဆးသင့္တာကို ေဒသခံဆရာ၀န္နဲ႔ တိုင္ပင္ၿပီးမွ စမ္းသပ္စစ္ေဆးသင့္ပါတယ္။ အေၾကာင္းရင္းအေပၚမွာ အေျခခံၿပီးမွ ေဆာင္ရန္ ေရွာင္ရန္ကို ေျပာလို႔ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

    Anonymous said...

    ေမြးရာပါ HIV+ ကေလးငယ္ရဲ႕ ေနရဦးမယ့္ သက္တမ္းကုိ ပြင့္ပြင့္လင္းလင္း သိခ်င္ပါတယ္။ ကေလးက ၈ ႏွစ္ေက်ာ္ပါျပီ။ ေဆးေတာ့ မွန္မွန္ေသာက္ေနပါတယ္။ ပိန္တာက လြဲရင္ အားနည္းျခင္း၊ ခ်ိနဲ႔ျခင္း လကၡဏာ ဘာမွ မျပပါ။ ခင္ပြန္းသည္ဆီက ကူးစက္ခဲ့ေပမယ့္ မူလသယ္ေဆာင္တဲ့ ခင္ပြန္းက က်န္းက်န္းမာမာ ရွိျပီး ကူးစက္ခံရတဲ့ ဇနီးသည္က ေရာဂါဒဏ္ ပုိခံရတာ ဘာေၾကာင့္ပါလဲ။

    Anonymous said...

    ဥပုသ္ရက္မွာ ပါရာစီတေမာလုိ အကုိက္အခဲေပ်ာက္ေဆး၊ အစာခံျပီးမွ ေသာက္ဖုိ႔ ဆရာ၀န္ ညႊန္ၾကားတဲ့ ေဆးမ်ားကုိ ဥပုသ္မခ်ဘဲ သံပရာရည္၊ ပ်ားရည္မ်ား ခံ၍ ေသာက္၍ ရမရ သိလုိပါသည္။
    အစာမရွိသည့္ ၀မ္းထဲတြင္ အခ်ဥ္မ်ားမ်ား ထည့္ထားျခင္းသည္ သင့္ေလ်ာ္ပါသလား။ ညေနစာ မစားဘဲ သံပရာရည္၊ လိေမၼာ္သီးရည္မ်ား ေသာက္ျခင္းသည္ အစာအိမ္အတြက္ ေကာင္းမေကာင္း သိလုိပါသည္။
    သက္သတ္လြတ္ စားျခင္းသည္ အာ႐ံုေၾကာ အားနည္းတတ္သည္၊ သတိေမ့ေလ်ာ့တတ္သည္ဆုိတာ မွန္ပါသလား။ ရွစ္ပါးသီလ ေစာင့္ရင္း သက္သတ္လြတ္ စားတာ အားနည္းလာသျဖင့္ ဆရာ၀န္က တခု ျဖဳတ္ဖုိ႔ ေျပာပါသည္။ က်န္းမာေရးႏွင့္ မွတ္ဥာဏ္ မထိခုိက္ဘဲ ဥပုသ္လည္း မဖ်က္ဘဲ သက္သတ္လြတ္ အလြယ္တကူ စားနည္း သိလုိပါသည္။ အလုပ္တစ္ဖက္ႏွင့္ ေက်ာင္းစာတစ္ဖက္ေၾကာင့္ အခ်ိန္မ်ားစြာ ေပး၍ စီမံခ်က္ျပဳတ္ေနရန္ မျဖစ္ႏုိင္သျဖင့္ ၀န္က်ဥ္းက်ဥ္းႏွင့္ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ စားနည္းကုိ ေျပာျပေပးေစလုိပါသည္။ အုိမီဂါသရီး ရရွိရန္ ငါးစားသင့္သည္ဆုိလွ်င္ ငါးမစားဘဲ အုိမီဂါသရီးဓာတ္ရရွိႏုိင္ေသာ အသီးအရြက္ ရွိပါသလား

    Nge Naing said...

    အမည္မေဖၚလိုသူ- စာလာဖတ္တာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ HIV အေပါင္းလကၡဏာ ျဖစ္ေနေပမယ့္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို BMI 18.5 ႏွင့္ 25 ၾကားမွာ ရွိေနေအာင္ အစာအဟာရကို မွ်တစြာစားၿပီး ကိုယ္ကာယကို ေလ့က်င့္ခန္းသီးသန္႔ မလုပ္ရင္ေတာင္မွ လႈပ္လႈပ္ရွားရွား ေနၿပီး တျခားေရာဂါေတြ မ၀င္ေရာက္ႏုိင္ေအာင္ ဂရုစိုက္သြားမယ္ဆိုရင္ ေရာဂါမရွိသူလိုပဲ က်န္းမာစြာ ေနသြားႏိုင္ပါတယ္။ (BMI တြက္နည္းကို ေဒါက္တာဇင္သူေရးတဲ့ http://health.ngoinmyanmar.org/2008/09/bmi.html မွာ သြားၾကည့္ ၿပီး တြက္ယူႏိုင္ပါတယ္)။ ေနရမည့္ သက္တမ္းကို အတိအက် မေျပာႏိုင္ပါဘူး။ တျခားေရာဂါ မ၀င္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ က်န္းမာေရး ဂရုစိုက္ႏိုင္သည့္အေပၚမွာပဲ မူတည္ပါတယ္။ အမ်ိဳးသားက အမ်ိဳးသမီးႏွင့္ ကေလးထက္ ပိုအဟာရျပည့္၀တဲ့ အစားအစာေတြစားၿပီး က်န္းမာေရးကာယေလ့က်င့္ခန္းေတြ လိုက္စားလို႔ ပိုၿပီးက်န္းမာေနတာ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ တျခားေရာဂါ မ၀င္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ ကေလးႏွင့္ အမ်ိဳးသမီးပါ အစာအဟာရကို မွ်တစြာစားၿပီး ကိုယ္ခံအားကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး ထိန္းထားဖို႔ လိုပါတယ္။ ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာေစဖို႔ ကေလးကို ေပ်ာ္ေအာင္ ထားဖို႔လိုပါတယ္။

    Nge Naing said...

    nl - စာလာဖတ္ၿပီး စိတ္၀င္စားတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ေမးတဲ့ေမးခြန္းအတြက္ အေကာင္းဆံုး အၾကံျပဳၿပီး ေျဖေပးလိုက္ပါတယ္။

    Paracetamol ကို သံပုရာရည္၊ ပ်ားရည္ သၾကားရည္ေတြနဲ႔ ေသာက္လို႔ရပါတယ္။ သံပုရာရည္ထဲမွာ သၾကားပါၿပီးသားျဖစ္လို႔ သၾကားဟာ တျခားထမင္းတို႔ ေပါင္မုန္႔တို႔လို အစာလို႔ ေျပာတဲ့ကစီဓါတ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ သံပုရာရည္ကလည္း အစာအိမ္ထဲမွာ ၾကာၾကာေနမွာ မဟုတ္လို႔ အစာအိမ္ျပႆနာ မရွိသူအတြက္ အထူးစိုးရိမ္စရာ မလုိပါဘူး။ အဟာရကို အကုန္ပါေအာင္ အလံုအေလာက္ စားရင္ သက္သတ္လြတ္စားလို႔ ဘာက်န္းမာေရးမွ မထိခိုက္ႏိုင္တဲ့အျပင္ ပိုၿပီးေတာင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ပါတယ္။ Post ကို အေသခ်ာ ျပန္ဖတ္ဖို႔ အၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။ အသီးအရြက္ကို အေရာင္ စံုႏိုင္သမွ်စံုေအာင္ အစိမ္းလိုက္ေရာ အက်က္ပါႏွစ္ခုစလံုး ပါေအာင္ ေန႔စဥ္စားပါ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို တို႔စရာနဲ႔ စားတဲ့အက်င့္ရွိရင္ မွ်ဥ္ငပိကို လုပ္စားလို႔ရတဲ့နည္းမွန္သမွ် ရွမ္းပဲပုပ္ကိုလည္း လုပ္စားလို႔ရတဲ႔အတြက္ အဲဒါဟာ အလြယ္ဆံုး ခ်က္ျပဳတ္နည္းနဲ႔ အဟာရအရွိဆံုး စားနည္းလို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။ တပတ္အတြင္း တို႔ဖူး၊ ပဲ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကို အမ်ိဳးမတူေအာင္ ခ်က္စားပါ။ အိုမီကာ ၃ ကို ေနၾကာပန္းဆီ၊ ပဲပုပ္ပဲဆီတို႔လို တျခား Polysaturated fat ေတြနဲ႔ အခြံမာေစ့ေတြ ျဖစ္တဲ့ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ဗာဒံေစ့ စတာေတြမွာလည္း ရႏိုင္ပါတယ္ ငါးတခုတည္းမွာ ရတာမဟုတ္ဘူး။ ဗိုက္တာမင္ B12 လြဲရင္ တျခား အဟာရေတြကို အပင္ထြက္စားစရာေတြမွာ အလံုအေလာက္ ရႏိုင္ပါတယ္။ ပဲႏို႔ (သို႔) ႏြားႏို႔ကို တေန႔ ႏွစ္ခြက္ (400 ml) ေသာက္သင့္တယ္။ ဗိုက္တာမင္ B12 က လြဲရင္ တျခား အဟာရေတြကို အပင္ထြက္စားစရာေတြမွာ အလံုအေလာက္ ရႏိုင္တဲ့အတြက္ အဟာရကို လံုေလာက္ေအာင္ စားရင္ သက္သတ္လြတ္စားတာဟာ ႏွလံုးႏွင့္ ကင္ဆာအပါအ၀င္ ေရာဂါအေတာ္မ်ားမ်ားကို ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။

    Anonymous said...

    အဖုိးတန္ အၾကံဥာဏ္အတြက္ ေက်းဇူးအထူးတင္လ်က္ပါ။

    Nge Naing said...

    ၀မ္းသာပါတယ္ nl- x လူဦးေရ အမ်ားစုႀကီးမွာ ျဖစ္လာခဲ့၊ ျဖစ္ေနဆဲ၊ ျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြဟာ အစာအဟာရ မမွ်တလို႔ ျဖစ္တဲ့ ရာခိုင္ႏႈန္းက အမ်ားဆံုးျဖစ္တယ္ဆိုတာ သုေတသနျပဳ မွတ္တမ္းေတြက သက္ေသျပေနလို႔ ဒီလို အဟာရႏွင့္ ပတ္သက္တဲ့ ပို႔စ္ေတြကို ေရးဖို႔ အၾကံရၿပီး ေရးျဖစ္သြားပါတယ္။ အခုလို စာဖတ္သူအတြက္ တစံုတရာ အက်ိဳးရွိသြားတယ္ဆိုတာ သိရတာကိုပဲ ေရးရက်ိဳးနပ္ပါၿပီ။ အဟာရအေၾကာင္းက မၿပီးေသးပါဘူး၊ ေနာက္ပတ္မွာ တင္မွာျဖစ္တဲ့ Micronutrients (ဗိုက္တာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓါတ္ေတြ)အေၾကာင္း တင္ဖို႔ ရွိေသးတဲ့အတြက္ အဟာရအေၾကာင္း ပိုၿပီးျပည့္စံုသြားေအာင္ ျပန္လာဖတ္ရႈအားေပးဖို႔ ဖိတ္ေခၚပါတယ္။

    Anonymous said...

    ကၽြန္မတပည့္မေလးဟာ ၁၁ ႏွစ္ ၁၂ ႏွစ္အရြယ္ကတည္းက မူရင္းရြာကေန ပုိေခါင္ ပုိေခ်ာင္က်တဲ့အရပ္မွာ ၁၀ ႏွစ္ေလာက္ သြားေနခဲ့ရပါတယ္။ ထမင္းလဲမ၀ ေန႔စဥ္ထမင္းကုိလဲ ဆား င႐ုတ္သီးေလာက္နဲ႔ ဟင္းလုပ္ျပီး အသက္ရွင္ခဲ့ရတယ္လုိ႔ ျပန္ေျပာပါတယ္။ ကၽြန္မနဲ႔ ေတြ႔ေတာ့ အသက္ ၂၅ ႏွစ္၀န္းက်င္ ကေလးဟာ ႐ုပ္ပုိင္းေရာ စိတ္ပုိင္းေရာ အရမ္းေနာက္က်က်န္ေနတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ စာျပန္သင္ေပးေတာ့လဲ သူ႔ထက္ငယ္တဲ့ ကေလးေတြေလာက္ကုိ စာမလုိက္ႏုိင္ေတာ့ဘူး။ ဒီအရြယ္ဟာ ကေလးမဟုတ္ေတာ့ေပမယ့္ ပံုမွန္ ျပန္ျဖစ္ေအာင္ (သြက္သြက္လက္လက္ လန္းလန္းဆန္းဆန္းနဲ႔ ငယ္ငယ္ကလုိ ဥာဏ္ထက္တဲ့ မိန္းကေလးတစ္ေယာက္ ျဖစ္လာေအာင္) ေမတၱာတရားအျပင္ အာဟာရနဲ႔ေရာ ဘယ္လုိ ျပန္ထူေထာင္ယူလုိ႔ ရႏုိင္မလဲ အၾကံေပးပါရွင္။

    Nge Naing said...

    စာလာဖတ္တဲ့ ဆရာမတဦးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ ဆရာမရဲ့ ေမးခြန္းအတြက္ ျပည့္စံုလံုေလာက္ႏိုင္မွာ မဟုတ္ေပမယ့္ မွတ္သားမိသေလာက္ အၾကံျပဳၿပီး ေျဖေပးလိုက္ပါတယ္။ ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာေနမွ တစံုတခုကို ေလ့လာဖို႔ အာရံုစူးစိုက္ႏိုင္မွာ ျဖစ္လို႔ ရုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာမႈအတြက္ အစာအဟာရကို အခုဒီပို႔စ္နဲ႔ ကၽြန္မရဲ့ ေနာက္ပတ္တင္မယ့္ပို႔စ္မွာ ေပးထားတဲ့ အၾကံဥာဏ္အတိုင္း မွ်တေအာင္စားသံုးရင္ လံုေလာက္ပါတယ္။ ငယ္ငယ္က ၾကမ္းတမ္းတဲ့ ဘ၀အေတြ႔အၾကံဳေၾကာင့္ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာမွာ ဒဏ္ရာက်န္ခဲ့ႏိုင္ေပမယ့္ လူႀကီးတေယာက္ရဲ့ ဘ၀မွာ Psychosocial Support လို႔ ေျပာတဲ့ လူမႈေရး စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ အေထာက္အကူျပဳမႈကို မိသားစု၊ သူငယ္ခ်င္းအေပါင္းအသင္း ႏွင့္ သူမနဲ႔သက္ဆိုင္သူအားလံုးရဲ့ ေႏြးေထြးတဲ့ အားေပးကူညီေဖးမႈ ရွိရင္ စိတ္ခ်မ္းသာတဲ့ ဘ၀ကို ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါတယ္။

    သင္ၾကားတတ္မႈ၊ စိတ္၀င္စားမႈနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ေတာ့ နည္းနည္း ေဆြးေႏြးခ်င္ပါတယ္။ ဆရာမက ေက်ာင္းဆရာမ တေယာက္ဆိုေတာ့ ပညာေရးလုပ္သားတဦးအေနနဲ႔ က်န္းမာေရးလုပ္သားေတြလိုပဲ Life span သက္တမ္းအလိုက္ ဖြ႔ံၿဖိဳးတိုးတက္မႈ သီအိုရီ ( Developmental theory) ကို တကၠသိုလ္က ဘာသာရပ္တခုခုမွာ ေလ့လာဖူးၿပီး ျဖစ္လိမ့္မယ္ထင္တယ္။ Developmental Theory ကို ျပန္ၾကည့္ရင္ ေမြးခါစကေန အသက္ ၁၈ ႏွစ္မျပည့္ခင္ ကေလးေတြမွာေတာင္ Developmental stage ကို အသက္ကို မူတည္ၿပီး အဆင့္အမ်ိဳးမ်ိဳး သတ္မွတ္ထားတာကိုေတြ႔ရၿပီး အခုတိုက္ရိုက္သက္ဆိုင္ေနတဲ့ Cognitive (or) intellectual development အပါအ၀င္ ဖြံ႔ၿဖိဳးတိုးတက္မႈ ဧရိယာ အားလံုးမွာ သင္ၾကားမွတ္သားမႈ စိတ္၀င္စားမႈ၊ ပတ္၀န္းက်င္အေပၚ အျမင္ႏွင့္ တုန္႔ျပန္မႈ စတာေတြဟာ ကေလးေတြမွာေတာင္ အသက္အရြယ္လိုက္ မတူတာကိုေတြ႔ရလိမ့္မယ္။ အသက္ ၁၈ ႏွစ္ျပည့္ၿပီးသူေတြအတြက္ Developmental stage ကိုေက်ာ္လြန္သြားၿပီ ျဖစ္လို႔ ကေလးဘ၀ကို ေက်ာ္လြန္လာၿပီ ျဖစ္တဲ့ဆရာမရဲ့ တျပည့္အတြက္ သင္ၾကားမွတ္သားမႈက သူရဲ့ စိတ္၀င္စားမႈ၊ အာရံုစူးစိုက္မႈနဲ႔ပဲ ဆိုင္ေတာ့မွာ ျဖစ္တယ္ ကေလးနဲ႔ ဘယ္လိုမွ တူႏိုင္ေတာ့မွာမဟုတ္ဘူး။ ဒါေၾကာင့္မို႔ တခုခုကို အာရံုစူးစိုက္ႏိုင္ဖို႔အတြက္ ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာေအာင္ပဲ ၀ိုင္း၀န္းပံ့ပိုးေပးၿပီး သူစိတ္၀င္စားတဲ့ အတိုင္းအတာထိပဲ ေလ့လာေစတာဟာ အေကာင္းဆံုးပဲလို႔ ကၽြန္မအၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။

    မုဒိတာ said...

    ဒီလုိေလးဖတ္ရေတာ႔ အေတာ္ေလး ဆင္ျခင္ျပီးစားရမယ္လုိ႔ ေတြးမိတယ္ မုဒိတာကေတာ႔
    အခ်ိန္မွန္စားဖုိ႔လုိ အပ္ေနတယ္။
    အခ်ိန္မွန္မစားရင္ေရာ ဘယ္လုိ အက်ိဳးအျပစ္ေတြ
    ျဖစ္တက္သလဲ မငယ္ေရ
    ဆီရယ္ အခ်ိဳမႈန္႔ေတြေတာ႔ မၾကိဳက္ဘူး
    အသီးအႏွံေတြနဲ႔ အရြက္ေတြ အသုပ္ေတြ
    စားျဖစ္ေတာမ်ားတယ္ ဟင္းခ်ိဳလဲ ေသာက္ျဖစ္တယ္ေပါ႔

    Nge Naing said...

    မုဒိတာ ဆိုလိုခ်င္တာက အခ်ိန္မွန္မစားဘူး အဟာရေတာ့ လံုေလာက္မွ်တေအာင္စားစရင္ ဘာျဖစ္ႏိုင္လဲလို႔ေမးတယ္ထင္တယ္။ ၂၄ နာရီအတြင္း စားသင့္စားထိုက္တဲ့ အဟာရေတြကို လံုေလာက္မွ်တစြာ စားရင္ အဟာရခ်ိဳ႔တဲ့တာတို႔ လြန္ကဲတာတို႔ေတာ့ မျဖစ္ႏိုင္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ စားသင့္တဲ့အခ်ိန္မွာ မစားတဲ့အတြက္ အစာေျခအဂၤါအဖြဲ႔အစည္းမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစာအိမ္တို႔ အသည္းတို႔ သည္းေျခတို႔လို အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြကို အလုပ္လုပ္ပံု ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ေရရွည္ ျဖစ္ေနရင္ အဲဒီအဂၤါေတြနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါ ရႏိုင္ပါတယ္။ အစာကို သတ္မွတ္ထားတဲ့အခ်ိန္မွာ ပံုမွန္စားသင့္ပါတယ္။ အခ်ိန္မွန္လည္း မစား လံုးေလာက္မွ်တေအာင္လည္း မစားတဲ့သူေတြအတြက္ေတာ့ အဟာရခ်ိဳ႔တဲ့ အႏၲရယ္ ရွိေစႏိုင္တယ္။ ကၽြန္မ အရင္တင္ထားတဲ့ အစာအဟာရမမွ်တျခင္း (Malnutrition) ကိုလည္း Nutrition ေခါင္းစဥ္ေအာက္မွာ http://health.ngoinmyanmar.org/2008/09/malnutrition.html ျပန္ဖတ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္။ စာလာဖတ္တဲ့အတြက္ မုဒိတာကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။