ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အစားအစာ
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါသည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း႐ွိ ပန္ကရိယမွ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း လံုေလာက္စြာ
မထုတ္လုပ္ႏိုင္၍၎၊ ခႏၶာကိုယ္မွ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္းအား ထိေရာက္စြာအသံုးမခ်ႏိုင္၍၎၊
ေသြးအတြင္းအခ်ိဳဓါတ္(Glucose)ျမင့္တက္၍ ခႏၶာကိုယ္တြင္း႐ွိအဂၤါအစိတ္အပိုင္းမ်ား အခ်ိန္
ႏွင့္အမွ်ခ်ိဳ႕ယြင္းပ်က္စီးေစေသာ ေရာဂါျဖစ္ပါသည္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ သက္သာေစ၇န္ ……
- သင့္ေတာ္သည့္အစားအစာမ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္၍ ဆင္ဆင္ျခင္ျခင္ စားသံုးျခင္း၊
- ကိုယ္လက္လႈပ္႐ွား ေလ့က်င့္ခန္း မွန္မွန္ျပဳလုပ္ျခင္း၊
- ကယ္လိုရီစားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ျခင္း ႏွင့္
- ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ျခင္း တို႔ျဖစ္သည္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာ႐ွင္မ်ားအေနျဖင့္ ဂလူးကို႔စ္သႀကားကို ျဖည္းျဖည္းနွင့္မွန္မွန္ ထုတ္ေပး
နိုင္သည့္အစာမ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္စားသံုးသင့္ပါသည္။ အစာတစ္မ်ိဳးကိုစားသံုးလိုက္ျပီးေနာက္
ထိုအစာတြင္ပါ၀င္သည့္ ကစီဓါတ္(carbohydrate)မ်ားသည္ ဂလူးကို႔စ္ (Glucose)အျဖစ္
ေသြးအတြင္း၌ မည္မ်ွုျမန္ျမန္နွင့္မ်ားမ်ား ေရာက္႐ွိသြားသည္ကိုုတိုင္းတာသည့္ ယူနစ္တစ္
ခုမွာ “Glycaemic Index” ျဖစ္ပါသည္။ Glucose ၏ Glycaemic Index ကို ၁၀၀ ဟူ၍
စံထားျပီး အစားအစာအမ်ိဳးမိ်ဳး၏ ေသြးအတြင္းသႀကားဓာတ္ ျမင့္မားေစသည့္နူွန္း
Glycaemic Index ကိုေဖာ္ျပေလ့႐ိွပါသည္။Glycaemic Index ျမင့္ျခင္းသည္ ေသြးအတြင္း
သႀကားဓာတ္ျမင့္တက္နူွန္းျမန္ဆန္သည့္ အဓိပၸါယ္ျဖစ္ျပီး Glycaemic Index နိမ့္ျခင္းသည္
ေသြးအတြင္းသႀကားဓာတ္ ျမင့္တက္နူွန္း ေနွးေကြးသည့္အဓိပၸါယ္ ျဖစ္ပါသည္။
အစားအစာမ်ားကိုေ႐ြးခ်ယ္ရာတြင္ -----
- Glycaemic Index နိမ့္ေသာအစာမ်ားကို ေ႐ြးခ်ယ္တတ္ဖို႔လိုပါမည္။
- အစားအစာနွစ္မ်ိဳးသည္ Glycaemic Index ခ်င္းတူေနလွ်င္ အစားအစာ၌ပါ၀င္သည့္
ကစီဓါတ္(carbohydrate)ပမာဏ ကိုႀကည့္၍ ကစီဓါတ္(carbohydrate)နည္းေသာ
အစာကို ေ႐ြးရပါမည္။
Glycaemic Load
Eg. အစားအစာတစ္မိ်ဳး၏ Glycaemic Index = 70
ထိုအစားအစာ 100g တြင္ carbohydrate 40g ပါလ်ွင္
ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာ႐ွင္မ်ားအတြက္ အၾကမ္းအားျဖင့္ အဓိကအစာအုပ္စု(၃)မ်ိဳး
ကို လိုက္နာစားသံုးသင့္သည္။
(၁) လံုး၀ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရမည့္ အစားအစာမ်ား
ဂလူးကို႔စ္၊ သၾကား၊ႏို႔ဆီ၊ ထန္းလ်က္၊ ၾကံသကာ၊ ၄င္းတို႔ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ
အစားအစာမ်ား၊
(၂) အသင့္အတင့္သာစားသံုးႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား
ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ စသည့္ ကစီဓါတ္မ်ားေသာ အစာမ်ား၊
ခ်ိဳေသာအသီးအႏွံမ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ၄င္းတို႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာအစားအစာမ်ား၊
(၃) ဆႏၵ႐ွိသေ႐ြ႕ စားသံုးႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား
အသား၊ ငါး၊ အခ်ိဳဓါတ္မ႐ွိေသာ အသီးအႏွံမ်ား၊ အ႐ြက္မ်ားစသည္တို႔ကို စားသံုး
ႏိုင္သည္။
(Dr. Win Thein-Mogok)
Eg. အစားအစာတစ္မိ်ဳး၏ Glycaemic Index = 70
ထိုအစားအစာ 100g တြင္ carbohydrate 40g ပါလ်ွင္
Glycaemic Load | = | Glycaemic Index | x | အစာတြင္ပါ၀င္သည့္ carbohdrate အေလးခ်ိန္ | / | အစာ၏စုစုေပါင္းအေလးခ်ိန္ |
= | 70 | x | 40 | / | 100 | |
= | 28 |
အစားအစာ | Glycaemic Index | Glycaemic Load |
---|---|---|
ေကာက္နွံမ်ား | ||
ဆန္ျဖဴ (Instant) | ၈၇ | ၃၆ |
ဘာစမာတီဆန္ (Basmati) | ၅၈ | ၂၂ |
ဆန္လံုးညိဳ | ၅၀ | ၁၆ |
ေခါက္ဆြဲ (Instant) | ၄၇ | ၁၉ |
ေပါင္မုန္႔ (White Bread) | ၇၀ | ၁၀ |
ေပါင္မုန္႔ (Whole wheat Bread) | ၇၇ | ၉ |
သစ္ဥသစ္ဖုမ်ား | ||
အာလူး (Microwaved) | ၈၂ | ၂၇ |
အာလူး (မီးဖုတ္) | ၈၅ | ၂၆ |
အာလူးေႀကာ္ | ၇၅ | ၂၂ |
အာလူးျပဳတ္ | ၈၈ | ၁၆ |
ကန္စြန္းဥ | ၆၁ | ၁၇ |
ေမ်ာက္ဥ (Yam) | ၃၇ | ၁၃ |
မုန္လာဥနီ (Carrot) | ၄၇ | ၃ |
ပဲဆန္အမ်ိဳးမ်ိဳး | ||
ကုလားပဲ | ၂၈ | ၈ |
ပဲကတၱီပါ | ၂၈ | ၇ |
ပဲေထာပါတ္ | ၃၁ | ၆ |
ပဲနီေလး (Lentil) | ၂၉ | ၅ |
ပဲပုတ္ | ၁၈ | ၁ |
သစ္သီးအမ်ိဳးမ်ိဳး | ||
ငွက္ေပ်ာသီး | ၅၁ | ၁၃ |
သေဘၤာသီး | ၅၉ | ၁၀ |
သရက္သီး | ၅၁ | ၈ |
စပ်စ္သီး | ၄၆ | ၈ |
နာနတ္သီး | ၅၉ | ၇ |
ပန္းသီး | ၃၈ | ၆ |
လိေမၼာ္သီး | ၄၈ | ၅ |
ဆီးသီး | ၃၉ | ၅ |
ဖရဲသီး | ၇၂ | ၄ |
သစ္ေတာ္သီး | ၃၈ | ၄ |
ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား | ||
ႏို႔ဆီ | ၆၁ | ၃၃ |
ဒိန္ခ်ဥ္(Yogurt,Low Fat) | ၃၃ | ၁၀ |
ေရခဲမုန္႔ | ၆၁ | ၈ |
ႏို႔(အဆီထုတ္) | ၃၂ | ၄ |
ႏို႔ | ၂၇ | ၃ |
သၾကားအမ်ိဳးမ်ိဳး | ||
ဂလူးကို႔စ္(Glucose) | ၁၀၀ | ၁၀ |
ပ်ားရည္ | ၅၅ | ၁၀ |
ၾကံသၾကား(Sucrose) | ၆၈ | ၇ |
ႏို႔သၾကား(Lactose) | ၄၆ | ၅ |
သစ္သီးသၾကား(Fructose) | ၁၉ | ၂ |
အခ်ိဳရည္အမ်ိဳးမ်ိဳး | ||
လင္မနစ္(Lemonade) | ၆၆ | ၁၃ |
လိေမၼာ္ရည္္ | ၅၂ | ၁၂ |
ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ | ၄၀ | ၁၂ |
ကိုကာကိုလာ | ၆၃ | ၆ |
ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာ႐ွင္မ်ားအတြက္ အၾကမ္းအားျဖင့္ အဓိကအစာအုပ္စု(၃)မ်ိဳး
ကို လိုက္နာစားသံုးသင့္သည္။
(၁) လံုး၀ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရမည့္ အစားအစာမ်ား
ဂလူးကို႔စ္၊ သၾကား၊ႏို႔ဆီ၊ ထန္းလ်က္၊ ၾကံသကာ၊ ၄င္းတို႔ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ
အစားအစာမ်ား၊
(၂) အသင့္အတင့္သာစားသံုးႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား
ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ စသည့္ ကစီဓါတ္မ်ားေသာ အစာမ်ား၊
ခ်ိဳေသာအသီးအႏွံမ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ၄င္းတို႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာအစားအစာမ်ား၊
(၃) ဆႏၵ႐ွိသေ႐ြ႕ စားသံုးႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား
အသား၊ ငါး၊ အခ်ိဳဓါတ္မ႐ွိေသာ အသီးအႏွံမ်ား၊ အ႐ြက္မ်ားစသည္တို႔ကို စားသံုး
ႏိုင္သည္။
(Dr. Win Thein-Mogok)
3 comments:
Dear Dr.
I am working as health coordinator in Burmese Advocacy Center, Fort Wayne, IN, USA.
I would like to ask your permission to use this education piece for the education of Burmese refugees.
I would like to make a small booklet about diabetes, and would like to include your piece with this URL and your name in the segment.
Please let me know how would you like me to do.
Dear
There are many contributors on that site.
If the author's name is mine, all my writings are meant free for all Burmese wherever they reside.
Sincerely
Dr. Tint Swe
Yamuna Clinic for Burmese Community in India
Lin - ဒီဘေလာ့ဂ္က စာေရးသူအမ်ားစု ေရးတဲ့ ဘေလာဂ္ျဖစ္ၿပီး ဘေလာ့ဂ္လိပ္စာနဲ႔ စာေရးသူရဲ့ နာမည္ေလးကို ညြန္းေပးၿပီး ဘယ္ပို႔စ္ကိုမဆို ျပန္လည္ကူးယူ ေဖၚျပႏိုင္ပါတယ္။ ထပ္ဆင့္ျပန္ေဖၚျပသူအားလံုးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
Post a Comment