Thursday, November 27, 2008

Healthy Diet

က်န္းမာစြာ အသက္ရွင္ ရပ္တည္ရန္ ေန႔စဥ္ စားသံုးရန္လိုအပ္ေသာ အစာပမာဏ

ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓါတ္မ်ားသည္ သီးျခား တည္ရွိေနျခင္း မဟုတ္ပဲ Macronutrients မ်ားထဲတြင္ ပါ၀င္ ေနေသာေၾကာင့္ အာဟာရ အႀကီးစားမ်ားကို ေန႔စဥ္ စားသံုးသင့္သည့္ ပမာဏအတိုင္း လံုေလာက္ မွ်တစြာ စားသံုးပါက လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓါတ္ မ်ားကို မခ်ိဳ႔တဲ့ေအာင္ ကာကြယ္ ၿပီးသား ျဖစ္သလို တျခား ေရာဂါေပါင္းမ်ားစြာကိုလည္း ကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္ပါသည္။ ေန႔စဥ္ စားသံုး သင့္သည့္ ပမာဏ အတြက္ Australian Guideline for Healthy Diet တြင္ အၾကံျပဳ ထားသည့္အတိုင္း ေကာက္ႏႈတ္ တင္ျပ လိုက္ ပါသည္။ ထို အၾကံျပဳခ်က္ ထဲတြင္ အရည္ျဖစ္ေစ၊ အဖတ္ျဖစ္ေစ တခြက္စာ ဆိုသည္မွာ အရည္ ၂၅၀ မီလီလီတာ ၀င္သည့္ ခြက္ (သို႔) ပန္းကန္လံုး တလံုးစာကို ဆိုလိုပါသည္။ ေန႔စဥ္ စားသံုး သင့္သည့္ အစားအစာ မ်ားကို ေအာက္ပါအတိုင္း အုပ္စုႀကီးငါးခု ခြဲထားပါသည္။

၁။ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ (ကစီဓါတ္ မ်ားေသာ) ႏွံစား သီးႏွံမ်ား

ထမင္း၊ ေပါင္မုန္႔၊ cereals, Pasta, ေခါက္ဆြဲ စသည္ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း တို႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ ထားေသာ အစားအစာ အကုန္လံုးပါ၀င္ၿပီး စားသံုး သင့္သည့္ ပမာဏကို ေအာက္ပါအတိုင္း သတ္မွတ္ၿပီး ငါးႀကိမ္ အထိ စားသံုး သင့္သည္ ဟု စံ သတ္မွတ္ ထားပါသည္။
- ေပါင္မုန္႔ အခ်ပ္ျဖစ္ပါက ႏွစ္ခ်ပ္
- ေပါင္မုန္႔အလံုးျဖစ္ပါက အေနေတာ္အရြယ္ တလံုး
- ေခါက္ခြဲ၊ Pasta, cereal ႏွင့္ ထမင္း ျဖစ္ပါက ပန္းကန္လံုးတလံုးစာ ( ေယာင္းမ (သို) ထမင္းခူးဇြန္း အေန ေတာ္အရြယ္ႏွင့္ တခပ္စာ) သတ္မွတ္ထားပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ထမင္းကို အဓိကစားေသာ ျမန္မာ လူမ်ိဳးမ်ားအတြက္မူ ထမင္းကို ေယာင္းမႏွင့္ တခပ္စာကို တခါစားအျဖစ္ တင္းတိမ္ ႏိုင္မည္ မဟုတ္ သျဖင့္ ငါးခြက္စာကို မိမိ တေန႔့စာ သတ္မွတ္ၿပီး အႀကိမ္ကို မိမိ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ သလို သတ္မွတ္ စားသံုး ႏိုင္ပါသည္။ အလုပ္ၾကမ္း လုပ္သူမဟုတ္ပဲ ထိုထက္ ပိုစားပါက အ၀လြန္ ေရာဂါရၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ားစြာ ရႏိုင္ ပါသည္။

၂။ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား

ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား ကိုလည္း စားသံုး သင့္သည့္ ပမာဏကို ေအာက္ပါအတိုင္း သတ္မွတ္ ထားပါသည္။
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစိမ္း (သို႔) အက်က္ ၇၅ ဂရမ္ (သို႔) တခြက္စာ
- ေရာေႏွာထားစသည့္ အသီးအရြက္ ျဖစ္ပါက တခြက္စာ
- အာလူး (သို႔) ခရမ္းခ်ဥ္သီးကဲ့သို႔ အစားအစာ ျဖစ္ပါက တလံုးခန္႔ စသည္ျဖင့္ တခါစားကို သတ္မွတ္ထားၿပီး တေန႔စာအတြက္ ငါးႀကိမ္ စာခန္႔ စားသင့္ပါသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အမ်ားဆံုး စားသင့္ ေသာေၾကာင့္ အစာအိမ္မွ လက္ခံ ပါက သတ္မွတ္ ထားသည္ ထက္ ပိုစား၍ ျပႆနာ မရွိပါ။

၃။ အသီး ႏွံမ်ား


အသီးႏွံမ်ားကို အနည္းဆံုး တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔ႏွင့္ တခါစားကို ေအာက္ပါ စံ သတ္မွတ္ ထားသည့္ ဥပမာ အတိုင္း စားသံုးသင့္ပါသည္။
- အေနေတာ္အရြယ္ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီးႏွင့္ ကီ၀ီသီး စသည့္ တလံုး
- အရည္ ျဖစ္ပါက ခြက္တ၀က္
- စပ်စ္သီး၊ စထေရာ္ ဘယ္ရီကဲ့သို႔ အသီးမ်ားႏွင့္ အသီးမ်ိဳးမ်ိဳးကို စိတ္ၿပီး ေရာေႏွာထားပါက တခြက္စာ
- အသီးေျခာက္မ်ား ျဖစ္ပါက ခြက္တ၀က္စာ ႏွင့္ စည္သြပ္ ထားသည့္ အသီးျဖစ္ပါက တခြက္စာ ကို တခါစားအျဖစ္ သတ္မွတ္ စားသံုး သင့္ပါသည္။

အရည္ ဆိုသည္မွာ ေဆာ္ဒါႏွင့္ သၾကားပါ၀င္သည့္ Soft Drink ကို ဆိုလိျုခင္း မဟုတ္ပဲ ပန္းသီး (သို႔) တျခားအသီးႏွံမ်ားကို ေရအပါအ၀င္ မည္သည့္ အကူပစၥည္းမွ မေရာပဲ ၁၀၀% အရည္ ညွစ္ထားေသာ သစ္သီးရည္ ကိုသာ ဆိုလို ပါသည္။ အခ်ိဳဓါတ္ နည္းသည့္ အသီး ျဖစ္ပါက တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ ထက္ ပိုစား ႏိုင္ပါသည္။

၄။ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ား

ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ အစားအစာ မ်ားကို တေန႔ ႏွစ္ႀကိမ္ မွ ငါးႀကိမ္ ခန္႔အထိ စားသံုး သင့္ၿပီး တခါစားကို ေအာက္ပါ ဥပမာအတိုင္း စံ သတ္မွတ္ ထားပါသည္။
- ပဲႏို႔ (သို႔) မလိုင္ဆယ္ၿပီးေသာႏို႔ (Skim milk) တခြက္စာ (၂၅၀ မီလီလီတာ)
- Cheese ႏွစ္လႊာ (သို႔) ၄၀ ဂရမ္
- ဒိန္ခ်ဥ္ ၂၀၀ မီလီလီတာ

၅။ အသား၊ ငါး၊ ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ အေစ့မ်ား

အသားဓါတ္ကို အဓိက ေပးေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ၿပီး အသားဓါတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ ၇၀% ထုတ္လုပ္ေသာေၾကာင့္ တေန႔ကို ၁-၂ ႀကိမ္ခန္႔သာ စားသံုးသင့္ပါသည္။ တခါစားရန္ ပမာဏကို ေအာက္ပါအတိုင္း ဥပမာေပးပါသည္။
- ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ အဆီႏွင့္ အေရျပားမပါသည့္ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အသား ေသးေသးႏွစ္တုံး (သို႔) ၆၅-၁၀၀ ဂရမ္ခန္႔ (စဥ္းထားသည့္ အသား ျဖစ္ပါက ခြက္တ၀က္စာ)
- ကင္ထားေသာ အသားႏွစ္လႊာ
- ငါးအသား ၈၀ - ၁၂၀ ဂရမ္
- ၾကက္ဥ ေသးေသး ႏွစ္လံုး
- ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ေနၾကာေစ့ႏွင့္ တျခား အခံမာေစ့မ်ား ခြက္တ၀က္ခန္႔
- အျပဳတ္ (သို႔) က်က္ၿပီးေသာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး တခြက္စာ စားသံုး သင့္ပါသည္။

နိဂံုးခ်ဳပ္ အေနျဖင့္ အသက္ရွင္စဥ္ ကာလ တြင္ က်န္းမာေရး သည္ လူတေယာက္ အတြက္ ပထမ အေရးႀကီးဆံုး လိုအပ္ခ်က္ ျဖစ္ပါ သည္။ လူတေယာက္ က်န္းမာစြာ အသက္ရွင္ရပ္ တည္ရန္ အတြက္ အဟာရသည္ အေရးႀကီးဆံုး ျဖစ္ၿပီး ကာကြယ္ျခင္း သည္ ကုသျခင္း ထက္ ပိုမို ထိေရာက္သည္ ဟူသည့္ စကားႏွင့္ အညီ အာဟာရကို လံုေလာက္ မွ်တစြာ စားသံုးျခင္း ျဖင့္ အာဟာရ ခ်ိဳ႔တဲ့ျခင္းႏွင့္ လြန္ကဲျခင္း တို႔ကို ေရွာင္က်ဥ္ ႏိုင္ၿပီး ၎တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္လာ ႏိုင္သည့္ ေရာဂါ ေပါင္း မ်ားစြာ ကိုလည္း ကာကြယ္သင့္ပါသည္။


Related Posts :



10 comments:

Welcome said...

အစ္မ
သာမန္ လူတစ္ေယာက္အဖုိ႔ သိေနေပမယ့္ အေသးစိတ္ သိေအာင္ ေန႔စဥ္ေနထိုင္ စားေသာက္မႈအတြက္ ပညာေပးေရးသားမႈ အတြက္ ေက်းဇူးတင္ရွိစြာ ဖတ္၊ မွတ္သြားၿပီး လုိက္နာႏုိင္ေအာင္ ႀကိဳးစားသြားပါမယ္။ နိဂံုး ပိုင္းမွာ စာဖတ္သူအေပၚမွာ ထားရွိတဲ့ အစ္မရဲ႕ ေစတနာကုိ အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ မိပါတယ္။
ေလးစားလ်က္
http://winzaw-mdy.blogspot.com

Anonymous said...

ေဆးပညာေပးပိုစ္႔ေလးဟာ--
အလြန္တန္ဘိုးရွိပါတယ္--
မွ်ေဝေပးတဲ႔ ေစတနာကို ေလးစားၿပီး
ေက်းဇူးတင္လ်က္ပါ--

Anonymous said...

ကြန္ပ်ဴတာေရွ႕မွာ အေညာင္းထုိင္ အလုပ္လုပ္ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ထမင္းေတာ့ ေယာက္မနဲ႔ ငါးဇြန္း ဘယ္လုိမွ မဝလုိ႔ ဘယ္ေလာက္ထိ တုိးစားလုိ႔ ရမလဲ သိပါရေစ။ တစ္ခါစားရင္ေတာင္ ႏွစ္ပန္းကန္ သံုးပန္းကန္ပါ။

Nge Naing said...

စာလာဖတ္ၿပီး စိတ္၀င္စားၾကတဲ့ ၀င္းေဇာ္ မသက္ဇင္နဲ႔ အမည္မေဖၚလိုသူကို အထူးပဲ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ အလုပ္မ်ားေနလို႔ ေမးခြန္းကို ေျဖေပးတာ ေနာက္က်သြားတဲ့အတြက္ အမည္မေဖၚလိုသူကို ေတာင္းပန္ပါရေစ။
ထမင္း တခါစား ေယာင္းမနဲ႔ ဆိုတာ စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ထည့္ေပးေလ့ရွိတဲ့ အရည္ 250ml ၀င္တဲ့ ပန္းကန္လံုးနဲ႔ ငါးခြက္စာကိုေျပာတာ ျဖစ္ပါတယ္။ တေန႔စာအတြက္ကို တရုတ္ေၾကြပန္းပန္နဲ႔ ခပ္ျပည့္ျပည့္ဆိုရင္ ႏွစ္ပန္းကန္ခြဲစာေလာက္ရွိၿပီး ဆန္ ႏို႔ဆီခြက္ႏွစ္ခြက္ခ်က္စာခန္႔ ရွိႏိုင္ပါတယ္။ အလုပ္ၾကမ္းလုပ္သူ မဟုတ္ပဲ တခါစား ဒီေလာက္မ်ားမ်ား စားသူေတြအတြက္ ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆအတြက္ အႏၱရယ္မ်ားပါတယ္။ ထမင္းကို ၂-၃ ပန္းကန္စားတဲ့သူဆိုရင္ ဘယ္ေလာက္ပဲ အရပ္အေမာင္းေကာင္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထြားတဲ့သူ ျဖစ္ပါေစ လူတတေယာက္ရဲ့ အစာအိမ္မွာ က်န္တဲ့အစားအစာေတြ အထူးသျဖင့္ ဗီတာမင္၊ သတၱဳနဲ႔ နဲ႔ အမွ်င္အမ်ားဆံုးပါ၀င္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အတြက္ လံုေလာက္တဲ့ ေနရာမက်န္ႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ထမင္း (အထူးသျဖင့္ ထမင္းအျဖဴ) ဟာ တျခားဘာဓါတ္မွ သိပ္မပါပဲ အထဲေရာက္ရင္ အခ်ိဳဓါတ္ေတြသာ ျဖစ္ကုန္တဲ့အတြက္ ေသြးထဲသၾကားဓါတ္ပဲ မ်ားလာမွျဖစ္ၿပီး ပိုတာေတြကို သိမ္းထားလို႔ ၀လာမွာ ျဖစ္ၿပီး ႏွလံုး၊ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ဖိတ္ေခၚေနပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အမွ်င္မရတဲ့အတြက္ Bowel Cancer အပါအ၀င္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာဂါရႏိုင္သလို ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓါတ္ေတြလည္း ခ်ိဳ႔တဲ့ႏိုင္ပါတယ္။

အမည္မေဖၚလိုသူကို အၾကံျပဳလိုတာက ထမင္းမ်ားမ်ားစားမွ တင္းတိမ္ရင္ ထမင္းကို ကစီဓါတ္ကလြဲၿပီး တျခားဘာမွမရွိတဲ့ ဆန္အျဖဴနဲ႔ မခ်က္ပဲ တျခားဓါတ္ေတြပါၿပီး အမွ်င္လည္းပါတဲ့ ဆန္အညိုနဲ႔ ခ်က္စားရင္ အေတာ္အသင့္ ပိုစားလို႔ ျပႆနာ မရွိႏိုင္ပါဘူး။ ႏွစ္ပန္းကန္စားမွ ဗိုက္ျပည့္တယ္ဆိုရင္ ထမင္းကို တပန္းကန္ သတ္မွတ္ၿပီး ဗိုက္ျပည့္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ က်န္တဲ့ ပမာဏအတြက္ေတာ့ အသီးအရြက္နဲ႔ အသားငါး၊ သစ္သီးေတြနဲ႔ ျဖည့္သင့္ပါတယ္။ ေရပဲေသာက္ၿပီး Soft drink, beer ေတြ လံုး၀မေသာက္သင့္ဘူး။ ဒါေတြအပါအ၀င္ Essential Nutrients ေတြမဟုတ္တဲ့ ေခ်ာ့ကလက္၊ ဘီစကြတ္အပါအ၀င္ သြားေရစာေတြဟာ အဟာရခ်ိဳ႔တဲ့သူေတြအတြက္ စြမ္းအင္ ျမန္ျမန္ျဖည့္ေပးႏိုင္တဲ့ အစားအစာေတြ ျဖစ္ေပမယ့္ က်န္းမာေနသူေတြအတြက္ ဒါေတြဟာ အမိႈက္ေတြသာ ျဖစ္လို႔ ထမင္းမ်ားမ်ားႀကိဳက္တဲ့ အမည္မေဖၚလိုသူကို လံုး၀ မစားသံုးဖို႔ အၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။ ပါတီပြဲေတြမွာ စားျဖစ္ခဲ့ရင္လည္း ေနာက္ေန႔ေတြမွာ အစာေလွ်ာ့စားဖို႔နဲ႔ ၀င္ထားတဲ့ အင္နာဂ်ီကို ျပန္အသံုးခ်တဲ့အေနနဲ႔ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ဖို႔ လိုပါတယ္။ ကၽြန္မတင္တဲ့ Nutrition ပို႔စ္ေတြကို အကုန္ျပန္ဖတ္ဖို႔ကိုလည္း အၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။

Anonymous said...

ဝက္သားစားရင္ အဆီမ်ားလုိ႔ ဝလြယ္တယ္ဆုိတာ ဟုတ္ပါသလား။ ပိန္ခ်င္ရင္ ထမင္းနဲ႔အာလူးမစား၇ဆိုတာေ၇ာ မွန္ပါသလား။ အသီးအရြက္ခ်ည္းပဲစား၇င္ ပိန္ႏိုင္ပါမလား

Nge Naing said...

၀ေစတာ ၀က္သားမွမဟုတ္ပါဘူး ငါးကလြဲရင္ အဆီမ်ားတဲ့ ဘာအစားအစာပဲစားစား ၀လြယ္ပါတယ္။ ၀က္သားအပါအ၀င္ အသားေတြထဲမွာရွိတဲ့ အဆီက ေကာ္လက္စေရာလ္လို႔ေခၚတဲ့ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဆီကပိုမ်ားပါတယ္ ဒါေၾကာင့္၀လြယ္ေစတဲ့အျပင္ ပိုၿပီးလည္း အႏၱရယ္မ်ားပါတယ္။ အာလူး၊ ထမင္းအျဖဴ၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း စတာေတြအကုန္လံုးက ကစီဓါတ္ေတြျဖစ္လို႔ လိုတာထက္ပိုစားရင္ လူကို ၀ေစတာ ဟုတ္ပါတယ္။ အလုပ္ၾကမ္းမလုပ္တဲ့သူေတြအတြက္ လိုအပ္တဲ့အစာ အ၀င္ အားလံုးရဲ့ ၅ ပံုႏွစ္ပံု (၁၀ ပံုမွာ ၄ ပံုစာ) ပဲစားသင့္တယ္။ အသားကို ၁၀ ပံုမွာ ႏွစ္ပံုနဲ႔ က်န္တဲ့တ၀က္ကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးႏွံေတြစားသင့္တယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်င္သူေတြအေနနဲ႔ ကစီဓါတ္ကို အတတ္ႏိုင္သေလာက္ ေလွ်ာ့စားၿပီး မခ်ိဳတဲ့ အသီးႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြစားရင္ ပိန္ေစႏိုင္တယ္။အ၀လြန္ေနသူေတြအတြက္ က်န္တဲ့ အစားအစာကို လံုေလာက္ေအာင္ စားၿပီး ကစီဓါတ္ကို မစားပဲ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာတဲ့အထိ ေနလို႔ အစာမခ်ိဳ႔တဲ့ႏိုင္တဲ့အတြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ခ်ည္းပဲစားၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ႏိုင္ပါတယ္။ http://health.ngoinmyanmar.org/search/label/Nutrition ေအာက္မွာ ကၽြန္မတင္ခဲ့တဲ့ ပို႔စ္ေတြကိုလည္း ျပန္ဖတ္ၾကည့္ဖို႔ Fatty ကိုအၾကံျပဳခ်င္ပါတယ္။

Anonymous said...

မလုိင္ထုတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ မလုိင္ထုတ္မထားတဲ့ ႏုိ႔အပ်စ္ ဘယ္ဟာ ေသာက္သင့္ပါသလဲ။ ဒီက ဆုိင္ေတြမွာ fat ပါဝင္ႏႈန္း အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ႏုိ႔ေတြ ခြဲေရာင္းေတာ့ ဘယ္ဟာ ဦးစားေပးဝယ္သင့္လဲ မသိလုိ႔ပါ။ မလုိင္ထုတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔ ေသာက္ၾကည့္ေတာ့ က်ဲသလုိ ခံစားရလုိ႔ အာနိသင္ ျပည့္မျပည့္လဲ သံသယ ရွိလုိ႔ပါ။

Nge Naing said...

မလိုင္ (သို႔) အဆီ ထုတ္ထားတဲ့ႏို႔ (Skim milk) က က်ဲသလို အရသာလည္း နည္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒါဟာ ေရေရာလို႔ အရသာနည္းသြားတာမဟုတ္ပဲ ႏို႔အပ်စ္ကို အဆီထုတ္လိုက္လို႔ အရသာနည္းသြားတာသာ ျဖစ္လို႔ ႏို႔မွာ ပါ၀င္တဲ့ အသားဓါတ္၊ ထံုးဓါတ္ အာနိသင္ေတြ ဘာမွမဆံုးရႈံးသြားတဲ့အျပင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုၿပီး ညီညြတ္ပါတယ္။ ႏို႔အပ်စ္ထဲမွာ လူကိုဒုကၡေပးတဲ့ ေကာ္လက္စေရာလ္ေတြ အမ်ားႀကီးပါတဲ့အတြက္ အဆီနည္းသထက္နည္းတဲ့ႏို႔ကို ေရြးေသာက္သင့္ပါတယ္။ ကၽြန္မပို႔စ္ထဲမွာ ေသာက္ဖို႔ ညႊန္းထားတဲ့ႏို႔ဟာ အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏို႔ (skim milk) ဒါမွမဟုတ္ ပဲႏို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးလိုက္စားသူတိုင္း ႏို႔အပ်စ္ကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး ေရွာင္သင့္ပါတယ္။

venkawwida said...

ေဆးပညာဆိုက္မွာ
အတုယူစရာ လိုကနာစရာႏွင့္
က်န္းမာေရး ပညာေပးေတြကိုလည္း
ဖတ္ရတာ အားလံုးအတြက္
အက်ဳိး၇ွိလွပါတယ္။

Nge Naing said...

အရွင္ဘုရား စာလာဖတ္တဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ဘုရား။ သတၱ၀ါတဦး ပံုမွန္အသက္ရွင္ ရပ္တည္ဖို႔ဆိုတာ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရ မွ်တဖို႔လိုတယ္လို႔ ဘုရားကိုယ္တိုင္လည္း ေဟာခဲ့တာ ရွိေတာ့ ေလာေလာဆယ္ အာဟာရ မမွ်တလို႔ ျဖစ္ေနတဲ့ ျပႆနာက တျခား ျပႆနာေတြထက္ လူေတြမွာ ပိုမ်ားေနလို႔ ဒီအေၾကာင္းကို ေရးျဖစ္သြားပါတယ္ ဘုရား။ အာဟာရနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ပို႔စ္ေတြ Nutritions ေခါင္းစဥ္ေအာက္မွာ က်န္ေသးပါတယ္ ေနာက္ပိုင္း သိခ်င္တာရွိရင္ ျပန္လာရွာဖတ္လို႔ ရပါတယ္ဘုရား။