Saturday, February 27, 2010

မီးသတိျပဳ-၁

အခု ပြင့္လင္းရာသီ (ပူအိုက္ရာသီ) ေရာက္လာတာနဲ႕အမွ် ရန္ကုန္မွာ မီးေလာင္တဲ့သတင္းေတြကလည္း ဆက္တိုက္ၾကားေနရတယ္။ အဲဒီေတာ့ ကိုယ့္ဘက္က တတ္ႏိုင္သေလာက္ အားျဖည့္တဲ့အေနနဲ႕ မီးေလာင္ရင္ လုပ္ေဆာင္ရမယ့္ အခ်က္ ကေလးေတြကို post ၂ ပုဒ္ ၃ ပုဒ္ေလာက္ ေရးဖို႕ စိတ္ကူးထားပါတယ္။ အခု ပထမဆံုး တင္ျပခ်င္တာကေတာ့ ဆီေၾကာင့္ ေလာင္တဲ့မီးကို ဘယ္လို သတ္မလဲ ဆိုတာပါ။ ဆီဆိုလို႕ ဓာတ္ဆီ လို ဟာမ်ိဳးကို ေျပာတာမဟုတ္ပါဘူး။ ဟင္းခ်က္တဲ့ ဆီကို ေျပာတာပါ။ ဟင္းခ်က္တဲ့ဆီမို႕လို႕ မေလာင္တတ္ဘူးမထင္ပါနဲ႕။ သူကလည္း မီးနဲ႕ တိုက္ရိုက္ထိလိုက္ရင္ ေတာ္ေတာ္အႏၱာရယ္မ်ားတဲ့အထဲမွာ ပါ၀င္ပါတယ္။ သူက အရည္ဆိုေတာ့ လြင့္စင္ဖို႕လြယ္ကူျပီး ထိတာ မွန္သမွ်ကို ေလာင္ေစမွာ အမွန္ပဲ။

မီးဖိုေခ်ာင္ထဲမွာ မီးမေလာင္ေအာင္ ကာကြယ္ခ်င္တယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သင္လုပ္ရမယ့္အရာက လြယ္လြယ္ေလးပါ။ ဟင္းခ်က္ေနတုန္းမွာ မီးဖိုေပၚမွာ တစ္ခုခု တည္ထားတုန္းမွာ ကိုယ္တိုင္ေစာင့္ေနဖို႕ ျဖစ္ပါတယ္။ အိမ္တြင္း မီးေလာင္ရေသာ အေၾကာင္းမ်ားထဲတြင္ လူမရိွဘဲ တည္ထားေသာ ဟင္းအိုးမ်ားမွတဆင့္ ေလာင္ကၽြမ္းျခင္းသည္ အမ်ားဆံုးျဖစ္ပါသည္။


လုပ္ေဆာင္ရန္

မီးကိုသတ္ရာတြင္ ေရကို မသံုးရပါ။ ဆီသည္ ေရႏွင့္ထိပါက ေဘးသို႕စင္သြားတတ္ျပီး မီးပ်႕ံျခင္းကို ပိုမိုအားေပးပါသည္။

ဆီေၾကာင့္ေလာင္ေသာမီးသည္ အရမ္းျမန္ေသာေၾကာင့္ မီးေလာင္သည္ကို သိသည္ႏွင့္ တျပိဳင္နက္ အိမ္အတြင္းတြင္ရိွေသာလူအားလံုးကို အိမ္အျပင္သို႕ ေခၚထုတ္သြားပါ။ မဟုတ္ပါက အသက္မမီွႏိုင္ေပ။

အေရေပၚမီးသတ္႒ာနသို႕ ဖုန္းဆက္ပါ။ ဖုန္းနံပါတ္ ၁၉၁ သို႕ ဆက္သြယ္ႏိုင္ပါသည္။ ဗဟို မီးသတ္႒ာန၏ နံပါတ္မွာ 01-252011 ႏွင့္ 01-252022 တို႕ ျဖစ္ပါသည္။

ဒယ္အုိးအတြင္းတြင္ မီးေလာင္ေနပါက အလြယ္ဆံုး မီးသတ္နည္းမွာ ဒယ္အိုးအဖုန္းျဖင့္ အုပ္ထားရန္ျဖစ္သည္။ အျခားမီးေလာင္ေစေသာအရာမ်ားျဖင့္ သြားမဖိ မအုပ္ရပါ။

ေနာက္တစ္နည္းမွာ သဲအေျခာက္ မ်ားမ်ားျဖင့္ အုပ္ျခင္းျဖစ္သည္။ သဲက ဆီျဖင့္ ေရာျပီး ေလာင္စာကို နည္းသြားေစမည္ျဖစ္သည္။

မီးေလာင္ေနေသာအရာ၀တၳမ်ားကို ဟိုသယ္ ဒီသယ္ မလုပ္ရပါ။ ကိုယ့္အတြင္းလည္း အႏာၱရယ္မ်ားသလို မီးပ်ံ႕ျခင္းကို အားေပးႏိုင္ပါသည္။

အ၀တ္အစားတြင္ မီးစဲြပါက အ၀တ္ကိုခၽြတ္၍ ေျမၾကီးေပၚသို႕ ပစ္ခ်ကာ တစ္ခုခုျဖင့္ ဖိထားပါ။ ဘာမွ မရိွပါက မီးထပ္မေလာင္ႏိုင္ေသာေနရာတြင္ထားပါ။ အဆိုပါ အ၀တ္ကို ေျခေထာက္ျဖင့္ နင္းသတ္ျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ ေဘာင္းဘီကို မီးထပ္စဲြႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါသည္။

ဇီ၀က (ေဆး-၂)


Related Posts :



No comments: